Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Διεθνής πυρηνικός συναγερμός – Δίχως τελειωμό ο εφιάλτης στην Ιαπωνία


Ψυχραιμία και έκκληση να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους συνέστησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν στους κατοίκους που ζουν τον απόλυτο τρόμο μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μετά τις εκρήξεις στον 1, στον 2 και στον 3, φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκαλώντας μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες. Επιβεβαιώνονται, δε, οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας πλέον στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούν με ποσότητα ραδιενεργού υλικού οκταπλάσια από αυτήν που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα.  

  

Σημειώνεται, ότι οι αλλεπάλληλες εκρήξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί ζημιά στο περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα, πράγμα που συνεπάγεται διαρροή ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και ραδιενεργού ατμού.

«Nαι, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την ραδιενέργεια», λένε τώρα οι Ιάπωνες που για πρώτη φορά ζήτησαν την βοήθεια – ακόμη και των Αμερικανών – ενώ άγνωστο παραμένει εάν οι πληροφορίες που δίνονται στην δημοσιότητα αντιστοιχούν 100% στην πραγματικότητα.
  
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε  ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι οι άνθρωποι που μένουν στην περιοχή και έχουν εκτεθεί στην ραδιενέργεια, ακόμα και αν μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια καρκίνους και τερατογενέσεις.

Οι Αρχές συστήνουν μάλιστα να μην γίνεται χρήση των ρούχων που έχουν ήδη φορεθεί και έχουν εκτεθεί στην εξωτερική ατμόσφαιρα, ούτως ώστε να μην γίνεται ανακύκλωση του ραδιενεργού υλικού.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Επίσης, χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν και σε μέλη πληρωμάτων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στην ατμόσφαιρα του Τόκιο ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.
Όμως, ώρα με την ώρα, ο κίνδυνος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ανέμων, οι οποίοι ακολουθούν νοτιοδυτική πορεία.

Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος. Ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου δύο με τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν ότι μειώθηκαν οι τιμές ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τον κόσμο.

Αεροπορικές εταιρίες ματαίωσαν προσωρινά τα ταξίδια προς το Τόκιο, η Eva Airways- η δεύτερη μεγαλύτερη της Ταϊβάν για ένα μήνα και η Air China, για δύο μέρες.

Οι αεροπορικές China Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways International, Cathay Pacific, AirAsia και Malaysian Airline System παρακολουθούν στενά την κατάσταση και αν κριθεί απαραίτητο θα ματαιώσουν κάποιες πτήσεις τους.
Επίσης, Η Ταϊλάνδη θα πραγματοποιεί ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα από την Ιαπωνία για την πιθανότητα μόλυνσής τους με ραδιενέργεια, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου