Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Πυροτέχνημα» από Γκρουέφσκι


Στην επικοινωνιακή αντεπίθεση περνά η σκοπιανή ηγεσία, τόσο ενόψει των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας με πρόσχημα την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όσο και λόγω του προεκλογικού κλίματος, με τον Νίκολα Γκρούεφσκι να δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ πριν από το βέτο στο Βουκουρέστι είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μ. Νίμιτς για την ονομασία«Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Είναι η πρώτη φορά που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει δημοσίως την αποδοχή της εν λόγω πρότασης - είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά - από τους Σκοπιανούς, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου με ομοφωνία οι σύμμαχοι αποφάσισαν να μην απευθύνουν πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ αν δε λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα. Το ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» είχε γίνει αποδεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ είχε επιβεβαιώσει και ο τότε πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση. «Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα απάντησε ότι η «η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι γνωστές και καταγεγραμμένες» και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο «δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα περιμένει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και λύση η οποία «θα απελευθερώσει το ευρωατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα δημιουργεί πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας».
Διπλωματικές πηγές ερμήνευαν τις δηλώσεις Γκρούεφσκι ως επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει από τη μια των ακροάσεων των δύο πλευρών ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από τις 21 ως τις 39 Μαρτίου, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, όσο και λόγω της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια με αιχμή της πρόωρες εκλογές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Ν. Γκρούεφσκι επιθυμεί εκλογές το συντομότερο δυνατόν - ακόμη και στις αρχές Μαϊου - προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ δεν θα είναι η πρώτη φορά που επενδύει στους υψηλούς τόνους και τον εθνικισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου