Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία για νέα κυβέρνηση χωρίς Παπανδρέου- Συνεχής Ενημέρωση

Σε κατ΄αρχήν συμφωνία κατέληξαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς για την συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Μετά από την 45λεπτη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Κάρολου Παπούλια, οι δυο πολιτικοί συμφώνησαν ότι η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αφού υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από την θέση του ...
πρωθυπουργού. Αύριο, Δευτέρα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ίδια ώρα πάντως πληθαίνουν οι πιέσεις των ευρωπαίων να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ.

24:00 -Ματαιώθηκε, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.

23:55- "Αποχωρεί ο Παπανδρέου", ο τίτλος της Guardian

23:52 - Μια άλλη απόψη από το Blog "Χιώτικη ...
σφήγγα" - "Αύριο ξημερωνει μια μέρα θριάμβου των Αγορών και επικείμενου θανάτου, οριστικού και αμετάκλητου, μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων,δικαιώματος ιδιοκτησίας για τους μικρούς και βεβαίως της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας που αυτές τις μέρες καταλύθηκε και επισήμως". 23:47 - Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου που σύμφωνα με φήμες θα είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Ελλάδας: Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ'όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά.
Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.
Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
23:43 - Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook: "Έχουμε μία συγκεκριμένη δουλειά και αυτή πρέπει να γίνει. Χαίρομαι που δεν επικράτησαν οι σκληρές γραμμές που υπήρχαν μέσα στα δύο κόμματα.Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την τελική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το καινούργιο πακέτο της δανειακής σύμβασης. Εκεί έχουμε κάθε λόγο ως χώρα να εμφανιστούμε ενωμένοι και ισχυροί για να διεκδικήσουμε περισσότερα."
23:40 - Η συμφωνία στους New York Times

23:33 - Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί σήμερα νίκησε η Ελλάδα είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος σε άτυπη ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους.  Ο κ. Μόσιαλος επιβεβαίωσε την αποψινή συνάντηση οικονομικών επιτελείων των δύο πλευρών με τους κκ Βενιζέλο, Σαχινίδη και Ζανιά να είναι από την πλευρά της κυβέρνησης και τους κκ Σταμάτη, Σταϊκούρα και Λαζαρίδη από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Στη συζήτηση θα τεθούν τα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Επίσης όπως ενημέρωσε ο κ. Μόσιαλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκλογές όπως είπε ο κ. Μόσιαλος θα διεξαχθούν μετά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 26 ης Οκτωβρίου.
23:22 -Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο. Να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη.  Με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα δυσκολέψει έτι περισσότερο το όποιο σχήμα διαδεχθεί την παρούσα κυβέρνηση.
23:15 - Εφ' όσον υπάρξει συμφωνία, η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και δύο αντιπροέδρους, έναν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και έναν από την ΝΔ, μάλλον τον Σταύρο Δήμα.
23:07- "Κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου" το πρώτο θέμα στην Le Monde

22:58 - Στην αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου εστιάζει το πρώτο θέμα στο Der Spiegel

22:55 - Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμμαχίας: "Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι' αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια".
22:50 - Κορυφαίο στο Twitter - "Ελάτε τώρα να κάψουμε τα νυαλά των Ευρωπαίων.. Ας βγούμε στους δρόμους απαιτώντας δημοψήφισμα!!!"
22:45 - Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική η πρώτη είδηση στο BBC

22:42 - Παπαδημούλης μέσω twitter: "Μερικοί πιστεύουν ότι αθροιζοντας 2 αποτυχίες, το ΠΑΣΟΚ κ τη ΝΔ δηλαδή, θα φτιάξουν μια μεγάλη επιτυχία".
22:38 - O Μ. Μαϊλης του ΚΚΕ δηλώνει στο MEGA ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Τονίζει ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τον αγώνα του. "Είμαστε σε πόλεμο νε την νέα κυβέρνηση", υπογραμμίζει
22:36 - Απόψε θα συναντηθούν τα οικονομικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
22:30 - AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: «Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συμφωνηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».
22:16 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: Νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Ο Παπανδρέου ΔΕΝ θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη νέας κυβέρνησης. Το καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την χώρα άμεσα στις εκλογές, αφού υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26 Οκτωβρίου. Περισσότερα σε λίγο...
22:10 - Εν τω μεταξύ, χαμός γίνεται στο διαδίκτυο. Μερικά καλά από το twitter
- Καταρχήν συμφωνία, απλά επειδή νύσταξε ο Παπούλιας θα συνεχιστεί αύριο με τις λεπτομέρειες
-Το υπουργείο Τύπου της νέας κυβέρνησης μετακομίζει στο ΜΕΓΚΑ... στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων...
- Σαμαράς προτείνει Παναγία Σουμελά για πρόσωπο κοινής αποδοχής
- "To κλίμα φαίνεται να έχει μαλακώσει" μεταδίδει το MEGA.(Σοβαρά) Το συμπεραίνει από το γεγονός ότι δεν ακούγονται κρότοι (αντίστοιχα σοβαρά)
- Μαγικό: Μπήκε ένας Πρωθυπουργός και βγήκαν δύο Πρωθυπουργοί
- Tα δελτία ειδήσεων σήμερα είναι σαν το twitter περνάει ο καθένας λέει μια μλκ και φεύγει
- Λόγω του Dancing on Ice, διακόπτεται η συνάντηση. Η Ελενα Παπαρίζου ζήτησε από τον γείτονα της Oli Rehn να κάνει υπομονή.
- και φτάσαμε στο σωτήριο σημείο να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν θέλει κανένας αλλά θα την ψηφίσουν όλοι :-)
- κατά το Μερκοζι, Παπανδρεου + Σαμαρας = Παπαρας
- Βγηκε αποφαση. Να ανοιγοκλεισουμε τα φωτα και να φιληθουμε σταυρωτα
22:06 - Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Προεδρία. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν πρόκειται να κάνουν δηλώσεις αμέσως μόλις βγουν από το Προεδρικό.
21:55 - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Σαμαρά
21:43- Ανάρτηση στο Facebook: "Τόσο πολύ δεν εξαρτιόταν η Ευρώπη από εμάς ούτε με τη Μάχη του Μαραθώνα! Τότε δεν θυμάμαι να ήταν τόσα πολλά κανάλια μαζεμένα για να καλύψουν το γεγονός!"
21:40 - Συνεχίζεται η συνάντηση των τριών στο Προεδρικό Μέγαρο - Σχόλιο στο Twitter: "Άντε ρε παιδιά να τελειώνουν με την Ελλάδα. Βιάζεται η Ιταλία."
21:15 - O Λουκάς Παπαδήμος ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της χώρας από την ελληνική wikipedia!

21:07 - Σχόλιο στο Twitter - "Εχει ξαναγίνει να μπει κάποιος στο προεδρικό πρωθυπουργός και να βγει βουλευτής;"
20:44 - Σχόλιο στο Twitter - "Αν βγει καπνός από το μέγαρο απόψε, θα είναι από τα joints. Έτσι για να τελειώσει όλο αυτό ακριβώς όπως ξεκίνησε, πίσω στα φοιτητικά χρόνια".
20:40 - Ξεκίνησε η συνάντηση των τριών στο Προεδρκό Μέγαρο - Επειδή δεν προβλέπεται τέτοια συνάντηση από το Σύνταγμα, δε θα κρατηθούν και πρακτικά. Άρα, δε θα μάθουμε ποτέ...

20:35 - Σχόλιο στο Twitter: "Tο «ζούμε ιστορικές στιγμές» είναι επειδή είναι η πρώτη φορά που αλλάζει κυβέρνηση στη μεταπολίτευση χωρίς συμμετοχή των πολιτών;"
20:32- Παπανδρέου και Σαμαράς έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο
20:30 - Εν τω μεταξύ, το ΒΗΜΑ όρισε νέο πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Με αντιπροέδρους τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Δήμα
20:23- Σχόλιο στο Twitter: "Η αριστερα έχει εξαφανιστεί απο τα παράθυρα .τυχαιο; Δε νομίζω."
20:20 - Κουβέλης: δεν συμμετέχουμε στην νέα κυβέρνηση - Είχαμε επισημάνει ότι οι εκλογές ήταν η μόνη έντιμη και καθαρή δημοκρατική λύση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αναζητούν τη "μεταβατική" λύση και το μεταβατικό πρωθυπουργό στο πλαίσιο των δικών τους παλινωδιών, της δικής τους πολιτικής διελκυστίνδας και των δικών τους πολιτικών επιλογών. Εξαντλούν την υπομονή της κοινωνίας. Η δική μας ευθύνη, έναντι της χώρας και της κοινωνίας, βρίσκεται στο περιεχομένο των θέσεων και προτάσεών μας για τη διέξοδο από την κρίση. Τη στάση μας για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που δεν θα έχει τη δική μας συμμετοχή, θα προσδιορίσουμε με βάση το χρόνο της θητείας του και τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα αναλάβει.
19:40 - Στις 20:30 η πολυαναμενόμνη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Κάρολου Παπούλια
19:38 - Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (OVP, συντηρητικοί) δεν έδωσε δίκιο σε καμία από τις δύο μεγάλες ελληνικές οικογένειες πολιτικών, των Καραμανλή και των Παπανδρέου, συνυπεύθυνες, σύμφωνα με την ίδια, για την "καταστροφή" της χώρας τους.   "Οι (ελληνικές) πολιτικές δομές είναι περίεργες: στη διάρκεια πολλών χρόνων, μόνον δύο οικογένειες κυβέρνησαν: Καραμανλής, Παπανδρέου, Καραμανλής, Παπανδρέου. Είναι γι΄αυτό που δεν θέλω να πω σε ποιον ανήκει περισσότερο το φταίξιμο για την καταστροφή" της χώρας, δήλωσε η Μαρία Φέκτερ στην εβδομαδιαία γερμανική οικονομική εφημερίδα "Wirtschaftswoche" που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα.
19:26 - Αννα Διαμαντοπούλου: Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, οδηγούμαστε σε εκλογές
19:25 - Σχόλιο στο twitter: Τώρα κατάλαβα γιατί μάζεψαν τις σκηνές των αγανακτισμένων από τη πλατεία συντάγματος... είχαν να στήσουν σκηνές οι δημοσιογράφοι.
19:20 -Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λουκάς Παπαδήμος έρχεται εντός ολίγων ωρών στην Ελλάδα
19:07 - Γιάννης Μιχελάκης, εκπρόσωπος της ΝΔ: «Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Eάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».
19:03 - Επτά βασικά σημεία-προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.Αυτά είναι:
1. Εκταμίευση της έκτης δόσης.
2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προύποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα
7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

19:00 - Στην εισήγησή του στο υπουργικό, ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων «είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση παραδίδει την σκυτάλη σε μια άλλη - ευρύτερης αποδοχής- στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης και μετά δεν έχει πρόβλημα για τα πρόσωπα. Στο μεταξύ οι αγορές απαιτούν λύση πριν ανοίξει το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους πάνω στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση. Υπό αυτήν την έννοια -και με δεδομένο το προαπαιτούμενο της παραίτησης του πρωθυπουργού που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς- εκτιμάται ότι ο Γ.Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της ΝΔ -ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας- για την ειλικρίνεια των προθέσεών του. [Πηγή: NEA]
18:58 - Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί στο υπουργικό ζήτησαν ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ειδάλλως να μην είναι από την ΝΔ
18:52 - Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πάει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να βρεθεί λύση, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαιωάννου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπαιωάννου είπε ότι η χώρα πρέπει να έχει πρωθυπουργό που θα παραδώσει στον επόμενο πρωθυπουργό
18:50 - Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίρεται να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να έχει ρόλο στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας και μεταβαίνει στην αποψινή συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα πλαίσιο επτά σημείων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Σχόλιο στο twitter: Ανεπιβεβαίωτες πληροφοριες αναφερουν ότι το Προεδρικό Μέγαρο παράγγειλε 3 πίτσες, 1 σίζαρς σάλαντ κ 1 κόκα κόλα μεγάλη. Πηγή: Λ'αρτιτζιάνο
18:38 - O Γιώργος Παπανδρέου ΔΕΝ παραιτήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, μεταδίδει το ΣΚΑΙ
18:33 - Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο - Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της  εισήγησής του, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε τα εξής: Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον  κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα. [ανακοίνωση Πρωθυπουργού]
18:24 - Σχόλιο του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου: "Σαμαράς: ΠΡΩΤΑ η παραίτηση του πρωθυπουργού και ΜΕΤΑ η συμφωνία για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης. Παπανδρέου: ΠΡΩΤΑ η συμφωνία για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης και ΜΕΤΑ η παραίτηση του πρωθυπουργού... Εάν ναυαγήσει η συμφωνία για ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ δεσμεύομαι να αυτοπυρποληθώ με τσακμάκι στο Σύνταγμα ένα βροχερό απόγευμα."
18:18 - Σύμφωνα με πληροφορίες, από έγκυρες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει στην συνάντηση σήμερα που έχει ζητήσει να γίνει με τον Α Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα και μετά να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, για τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά "όλα είναι ανοιχτά".
18:10 - Οι πιέσεις στο πολιτικό προσωπικό της χώρας εντείνονται...Ο Σάκης Ρουβάς καλεί Παπανδρέου και Σαμαρά να τα βρούνε για το καλό της χώρας...

18:05 - Κορυφαίο στο Twitter: ο Παπανδρέου δεν παραιτείται γιατί θέλει να τον απολύσουν - για να μην χάσει την αποζημίωση
18:00 - ''Απαιτείται άμεσα λύση, διαφορετικά αύριο η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης'' δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.  Ο κ. Μίχαλος τονίζει στη δήλωσή του: "Ως εδώ και μη παρέκει. Μέσα στις επόμενες ώρες παίζεται η τύχη της χώρας και κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την οδηγήσει στην καταστροφή. Περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς δεν υπάρχουν. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, απόψε".
17: 52 - H ΝΔ διαρρέει από το μεσημέρι ότι τα ονόματα που "παίζουν" για τον νεό πρωθυπουργού είναι αυτά των κκ Μολυβιάτη και Παπαδήμου
17:50 - Σχόλιο στο twitter: Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Σαμαράς ΑΠΑΙΤΕΙ να παραιτηθεί ο ΓΑΠ, αλλά ΔΕ ΘΕΛΕΙ να δεσμευτεί ΣΕ ΤΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θα συμμετέχει. Και ΑΝ.
17:42 - O δημοσιογράφος Γιάννης Σιδέρης μεταδίδει ότι ο Παπούλιας φερεται να εγγυήθηκε ο ίδιος στον Σαμαρά  ότι Παπανδρέου θα παραιτηθεί, αλλα ο Σαμαράς δεν πείστηκε. Μπορει ν αλλαξει κατι με τους δυο ενωπιιον του; [βλέπε 17:18]
17:37 - Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.
17:34 - Σχόλιο του Τζώνυ Καλημέρη στο twitter: Τhe "Dumb and Dumber Show"! Aν δεν επροκειτο για την καταστροφη της Ελλαδας, θα ηταν ενα πολυ αστειο επεισοδιο.
17:30 - " Η Ευρώπη εντείνει τις πιέσεις στους Έλληνες να βρουν λύση στην κυβέρνηση συνεργασίας", γράφει το Reuters. To πρακτορείο μεταδίδει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν επίμονα να υπάρξει συναινετική αποδοχή του πακέτου στήριξης στις επόμενες 24 ώρες. Προσθέτει, ότι ο Γιώργος Ππανδρέου έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι πρόκειται να παραιτηθεί για να διευκολύνει τις δεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, ίσως μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

17:18 - Επιβεβαιώνεται η πληροφορία που μεταδώσαμε στις 17:03. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά α μεταβούν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε. Πάντως η προεδρία της Δημοκρατίας ακόμη δεν επιβεβαιώνει την συνάντηση.
Σχόλιο στο twitter: ΓΑΠ και Σαμαράς στον διευθυντή του σχολείου για το ποιος θα φάει την αποβολή
17:10 - Καρατζαφέρης: Ο Πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί! Ο Πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί και απομένει τυπική διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης στη Βουλή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, ενώ ο χρόνος είναι αμείλικτος όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τους πολιτικούς αρχηγούς "πάνε με τον αραμπά". Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι φαίνεται πως συρόμαστε από τον Ολι Ρεν και τους ξένους και δεν αποφασίζουμε να συνεννοηθούμε μόνοι μας προσθέτοντας ότι αγωνίσθηκα 18 μήνες για τη συνεννόηση. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε επίσης ότι, έχει στο μυαλό του συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο βεβαίως δεν κατονόμασε, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ άφησε να διαφανεί, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ακόμα, ότι θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι συνάντηση του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς, για την οποία είπε ότι, δεν ξέρω αν έχει νόημα αύριο,χρονικά.
17:07 - Σχόλιο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού στο twitter: "Η διελκυστινδα για παραιτηση ΠΘ προσχηματικη. Η ουσια ειναι στο χαρακτηρα κ στην αποστολη συζητουμενης κυβέρνησης"
17:03 - Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθούν από κοινού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αργότερα απόψε.
17:00 - Αιχμηρή προτροπή του ΣΕΒ προς τους πολιτικούς: «Χρέος των υπόλογων κομματικών ηγεσιών είναι να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική, συγκλίνοντας σε ένα γενναίο συμβιβασμό πολιτικής ωριμότητας και εθνικής ευθύνης», αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. «Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική περιπέτεια είναι εθνικά επικίνδυνη», προστίθεται στην ανακοίνωση και συνεχίζεται: «Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης δεν κατάφερε να διαφυλάξει την οικονομία μας. Ας διασώσει, τουλάχιστον, τη δημοκρατία μας από την πλήρη απαξίωση της στη συνείδηση των πολιτών. Τούτες τις ώρες κρίνεται το μέλλον όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, ο τόπος κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή».
16:48-Προσήλθε και ο πρωθυπουργός. Ξεκίνησε η συνεδρίαση του πιο κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου τα τελευταία χρόνια.
16:00- Άρχισαν να προσέρχονται οι υπουργοί. "Είμαι βέβαιη ότι ο πολιτκός κόσμος της χώρας θα δείξει την ύστατη αυτή ώρα την εθνική ευθύνη που πρέπει να δείξει" δήλωσε προσερχόμενη η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Θα περίμενα ισχυρότερα αντακλαστικά υπευθυνότητας από τον Αντώνη Σαμαρά" δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε: "Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία είναι πρόταση καθαρή, έντιμη και πάνω απ' όλα με πλήρη συνείδηση της κατάστασης". Ψυχραιμία και υπευθυνότητα συνέστησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. "Θα παραιτηθεί η κυβέρνηση μόλις υπάρξει ένα εθνικό σχήμα.Εύχομαι απο βάθους καρδιάς να επιτύχει το εγχείρημα της εθνικής συνεννόησης γιατί είναι ανάγκη για τη χώρα. Να προσέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί είναι σαν να λέμε εμείς για να συνεννοηθούμε με τη ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς" δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, υπουργός Εσωτερικών. "Τα πάντα μπορούν να γίνουν προκειμένου να σωθεί η χώρα από την άβυσσο" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης.
15:40 - Το βρετανικό δίκτυο Sky News, το αμερικανικό CNN αλλά και το πρακτορείο Reuters μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να παραιτηθεί.
15:30 -  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την πίεση προς την Ελλάδα ζητώντας από τη χώρα να δημιουργήσει άμεσα μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε  σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. "Ζητήσαμε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις", δήλωσε ο κ. Ρεν στη συνέντευξή του. Γίνεται δουλειά στη Αθήνα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μία πειστική έκθεση σχετικά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αύριο στο Eurogroup", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
14:10 - Σε ανακοίνωση προέβη και το ΚΚΕ που ζητά τώρα εκλογές. "Η εξασφάλιση της 6ης δόσης είναι πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η διαμόρφωση κυβέρνησης ανοιχτής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος. Αυτή είναι η απαίτηση της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Στόχος τους δεν είναι να σώσουν το λαό αλλά να τον υποτάξουν για να τον οδηγήσουν στο ακόμα μεγαλύτερο σφαγείο της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων της χρεοκοπίας" υποστηρίζει.
13:30 - Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί δυναμικά στηριζόμενος στον λαϊκό παράγοντα για να ανατρέψει τη νέα κατάσταση, που δημιουργείται με την πιθανή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων και άλλων δυνάμεων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας ζήτησε από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις να τεθούν «σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας», διαβλέποντας προφανώς ότι ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ χρόνο.
13:17 - Ολοκληρώθηκε η σύντομη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά μα τον Κάρολο Παπούλια. Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «Το ότι ο κ Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους». 
Στις 4 μ.μ. η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.
13:00 -Σε εξέλιξη η συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
12:42 - Την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζήτησε  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μία παρέμβαση στον διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο τέως πρωθυπουργός. «Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως, καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.
12:30 - Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα, στις 4:00 μ.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή
12:25 - Μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν αποκλείει πλέον και ο θεωρούμενος ως μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του και ιδιαίτερα αλληλέγγυος προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή, λαϊκή, εφημερίδα «Έστεραιχ», τονίζει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Φάιμαν, εξάλλου, υποστηρίζει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τονίζει πως η απόφαση, ωστόσο, για έξοδο από την Ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.
12:22 - Στις 13:00 πρόκειται να γίνει η συνάντηση Σαμαρά-Παπούλια
12:00 - Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και διευκρίνησε πως έως αύριο θα πρέπει να «κλείσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού». Είπε πως, όταν συμφωνηθεί η κυβέρνηση συνεργασίας και ο νέος πρωθυπουργός και τα δύο, τότε θα παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανόν να συγκληθεί και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει έως τα μέσα της εβδομάδας να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Τόνισε, πάντως, ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να περιοριστεί σε αυτά τα δύο κόμματα. Ανέφερε, τέλος, ότι ο χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες.
11:55 - Διαβάστε εδώ τι γράφει ο ξένος Τύπος για τις εξελίξεις
11:30 - Ανοικτό αφήνουν στελέχη της ΝΔ το ενδεχόμενο, εφόσον συμφωνηθεί μεταβατική κυβέρνηση, να μην έχει ως χρονικό ορίζοντα τις έξι εβδομάδες αν πρέπει να συνεχιστούν διαβουλεύσεις για τις υποχρεώσεις της χώρας και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης. Τόσο ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδ. Λυκουρέντζος, χθες βράδυ στον ΑΝΤ1, όσο και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Ι. Βρούτσης, σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ έδειξαν ότι δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή ο χρονικός ορίζοντας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου