Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Ευρώπη καταρρέει, με επιλογή της Γερμανίας

Η Ευρωζώνη «μπάζει» από παντού, αλλά η Merkel «κολλημένη» με τα ευρωομόλογα
Να διαχειριστεί την κρίση με τους δικούς της όρους επιμένει η Γερμανία, μολονότι το καράβι της ευρωζώνης μπάζει νερά από παντού, όπως δείχνουν και οι χθεσινές εξελίξεις σε Κύπρο και Ισπανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Stephen Zeibert, τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29/06 δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ η Angela Merkel απέρριψε για πολλοστή φορά τα ευρωομόλογα, κατηγορώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι «αναζητούν εύκολες λύσεις», όπως η κοινή...
ευθύνη για το ευρωπαϊκό χρέος.
Το 4ο μέλος
Στο μεταξύ η Λευκωσία έγινε το 4ο μέλος του «μνημονιακού» club μετά από Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, καθώς υπέβαλε επίσημο αίτημα χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF/ΕSM «για να αναχαιτιστούν», όπως ανακοινώθηκε, «οι κίνδυνοι έκθεσης του τραπεζικού της τομέα στην ελληνική οικονομία».
Προηγήθηκε η υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων σε «σκουπίδια» από τον οίκο Fitch, γεγονός που αποκρούστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα προεδρεύσει σε διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση επισήμανε πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις άλλες «μνημονιακές» χώρες, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους με τη συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από το 3% από το 2013 και μετά.
Πηγές στη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για ένα πακέτο € 5,5-10 δις, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξυπηρέτηση του χρέους.
Επίσημα και οι Ισπανοί
Την ίδια στιγμή ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, κατέθεσε επίσημο αίτημα για βοήθεια στον επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker, ο οποίος διευκρίνισε ότι στην εποπτεία του «τραπεζικού Μνημονίου» της Ισπανίας θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με «τεχνική βοήθεια».
Οι πλήρεις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα οριστικοποιηθούν στις 09/07, ενώ ως τότε θα έχει γίνει γνωστό και το ακριβές ύψος του «μαξιλαριού ασφαλείας», που κυμαίνεται στα € 62-100 δις.
Από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, όσο και Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαφαίνεται πως οι όροι του ισπανικού Μνημονίου δεν θα είναι καθόλου «light».
Ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Joaquín Almunia, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του για «σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας», προσθέτοντας πως «οι συστάσεις της ΕΕ είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη». Έκανε λόγο μάλιστα για κλείσιμο και απορρόφηση των «μικρών, μη συστημικών τραπεζών» της Ισπανίας, ενώ ο ομόλογός του Olli Renn ανακοίνωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που θα υπογραφεί με τη Μαδρίτη θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ο Rajoy, εξάλλου, μιλώντας σε εργοδοτικό συνέδριο, διαβεβαίωσε ότι θα λάβει φέτος όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όσο δύσκολα κι αν είναι, με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τις θέσεις εργασίας. Με έκδηλη αγωνία για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας, ο Rajoy ζήτησε να καταρτιστεί οπωσδήποτε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής ένας οδικός χάρτης για τη φορολογική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης, που θα κορυφωθεί με την έκδοση ευρωομολόγων.
Προειδοποίηση Soros
Όμως, μολονότι ο George Soros προειδοποίησε σε άρθρο στους «Financial Times» πως η αντίδραση της Merkel σε γενναία στήριξη Ιταλίας-Ισπανίας από την ΕΚΤ και το ESM μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο τη Σύνοδο Κορυφής και να δώσει τη χαριστική βολή στην ευρωζώνη, η καγκελάριος χαρακτήρισε «πολιτικά και οικονομικά λανθασμένη» την αμοιβαία εγγύηση χρέους.
Άλλα μέσα, άλλα έξω
Από χθες η Γερμανία δυσκολεύεται περισσότερο να υποστηρίξει αυτή τη θέση, καθώς η Bundestag ψήφισε για το εσωτερικό της χώρας αυτό που αρνείται στην Ευρώπη. Δηλ. την κοινή εγγύηση των ομολόγων των 16 γερμανικών κρατιδίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό!
Για την αντίφαση αυτή η γερμανική αποστολή θα επικριθεί έντονα στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici, ένωσε τη φωνή του με του Rajoy, υποστηρίζοντας ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής «δεν θα είναι μια απλή και συνηθισμένη διαδικασία, αλλά θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προτείνουν επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις που περιμένει ο κόσμος, μεταξύ των οποίων και η τραπεζική ένωση!».
Διαρροή εγγράφου
Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε διαρροή εσωτερικού εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο περιοδικό «Spiegel», που προβλέπει πως η διάλυση της ευρωζώνης θα απέβαινε καταστροφική για τη Γερμανία.
Για την ακρίβεια, η διάλυση του κοινού νομίσματος θα εκτόξευε την ύφεση στην Γερμανία στο 10%, δηλ. σε προπολεμικά επίπεδα, και θα διπλασίαζε την ανεργία σε πάνω από 5 εκ. άτομα.
Η «Wall Street Journal» πιθανολογεί πως η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να «τρομοκρατήσει» την εγχώρια κοινή γνώμη ώστε να δεχθεί παραχωρήσεις προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μπροστά σε ένα μείζονα κίνδυνο για το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών.
Γιάννης Παπαδάτος στον «Ελεύθερο Τύπο»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου