Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τα «πονηρά» σημεία του σχεδίου σωτηρίας

Τι δεν μας είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Εγγυήσεις για συνεχή ρευστότητα αλλά και πολλά θολά σημεία που κρύβουν -κοινοτική και όχι μόνο «κηδεμονία» για 40 χρόνια κρύβει το κείμενο που υπέγραψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην σύνοδο κορυφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλοι ετοιμάζονται να πάρουν ανάσα ανακούφισης κοιτούν με λοξό μάτι τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Το μεγάλο αγκάθι στο νέο σχέδιο είναι ότι την ανάσα που θα πάρουμε σήμερα θα την πληρώσουμε με περισσότερο αγώνα στο αύριο.

Από την μία πλευρά, το ελληνικό δημόσιο ξαλαφρώνει μέχρι το 2020 από τα χρεολύσια που θα έπρεπε να πληρώσει για ομόλογα αξίας 135 δισ. Όλα αυτά μεταφέρονται μαζί με το παλιό δάνειο μεταφέρονται τουλάχιστον για 15 χρόνια, δηλαδή μετά το 2026

Από την άλλη πλευρά όμως η Ελλάδα θα βρίσκεται σε βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια με αβέβαιη την έξοδο της από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο για νέο μνημόνιο μέτρων μετά το 2015.

Oι σκληροί της τρόικα έχουν πλέον κάθε επιχείρημα για να απαιτήσουν την εφαρμογή τους μεσοπρόθεσμου, κατά γράμμα.

Το μνημόνιο θα αλλάζει κάθε τρις μήνες και όλα τα σκληρά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν στους χρόνους που συμφωνηθήκαν. Και αν δεν βγούμε στις αγορές το 2014, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση… πάμε και για νέο πακέτο μέτρων μακράς διάρκειας!

Τα σημεία του νέου σχεδίου σωτηρίας που μένει να διευκρινιστούν είναι


το ποιες θα είναι οι εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούνται από την Ελλάδα έναντι της νέας βοήθειας, καθώς και το πόσο θα διαρκέσει η ανταλλαγή των ομολόγων που θα φέρει τη χώρα σε αξιολόγηση selective default από τους οίκους.

Από την άλλη πλευρά όμως η Ελλάδα έχει την επιλογή να βρίσκει φθηνό χρήμα για 40 χρόνια χωρίς να βγει υποχρεωτικά στις αγορές.

Η Ελλάδα κέρδισε ένα πακέτο δανείων 109 δισ. ευρώ 60 δισ. ευρώ με νέα βοήθεια της τρόικας και 49 δισ. ευρώ από υπόλοιπα δανείων που δεν έχουν εκταμιευθεί, ενώ οι ιδιώτες θα διαγράψουν εθελοντικά χρέος 49,6 δισ. ευρώ, 37 δισ. μέσω ανταλλαγής ομολόγων λήξεως έως το 2020 με νέα 30ετούς διάρκειας και 12,6 δισ. μέσω της επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα θα επιμηκυνθούν από τα 7,5 στα 15 έως και 30 έτη, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης και για τα υφιστάμενα δάνεια.

Στην μάχη για την σωτηρία της Ελλάδα θα μπουν και ασφαλιστικά ταμεία αφού έχουν κρατικά ομόλογα. Όσα λήγουν έως το 2010 θα αντικατασταθούν με άλλα ίσης αξίας και διάρκειας 30 ετών χωρίς γίνει κούρεμα όπως φαίνεται θα γίνει στους ιδιώτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου