Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Τσίπρας: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε…»


«Μνημόνιο ή κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», το δίλημμα αυτό έθεσε στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού για την ακύρωση του Μνημονίου...

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του κόμματος «σχέδιο-πυξίδα» όχι μόνο για την Ελλάδα, όπως ανέφερε, αλλά και για την ευρωπαϊκή αριστερά.
Για μία ακόμη φορά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό, ζητάει την ψήφο του για να τον εξαπατήσει και για δεύτερη φορά» είπε για το πρόεδρο της ΝΔ. Ενώ χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό του Μνημονίου» και «άριστο νομοθέτη της διαπλοκής» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η έξοδος από την ύφεση αναβάλλεται βάσει των δικών τους προβλέψεων από χρόνο σε χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν μιλά πια για τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από την Ευρωζώνη. «Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φεύγουν και παραδίδουν μια κοινωνία τριχοτομημένη. Είναι τώρα τα δύο τρίτα που δυστυχούν ή ζουν σε μεγάλη ανασφάλεια και ένα μικρό ποσοστό που ευημερεί», είπε και προσέθεσε πως τα δύο κόμματα εγκαταλείπουν την οικονομία σε κατάρρευση. «Φεύγουν και παίρνουν μαζί τους και τα υποστηρίγματα της διαπλοκής τους με τα οικονομικά συμφέροντα».
«Με την εντολή του λαού θα σχηματίσουμε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «θα δείξουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα golden boys – όπως είπε – «που απειλούν πως αν ο λαός νικήσει θα χάσουν τις καταθέσεις τους».
Για ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων μίλησε ο κ. Τσίπρας. «Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με σχέδιο ανόρθωσης για την οικονομική ανάπτυξη», είπε και συνέχισε λέγοντας πως αμέσως μετά την ακύρωση του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη δραστική μείωση του. «Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», είπε.
«Να ενώσουμε το λαό που προσπαθεί να διχάσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Να γίνουμε οι κομιστές της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση με αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για:
- το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,
- τη ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,
- τη λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,
- την εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
-ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο κατώτατος μισθός θα είναι 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας 460,,50 ευρώ και μάλιστα θα διπλασιαστεί ο χρόνος καταβολής του στους δικαιούχους».
Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:
- η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου. Καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
- η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων
- η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
- η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου